Czego mogę dowiedzieć się z opakowania Masła Shea?

Czego mogę dowiedzieć się z opakowania Masła Shea?

Lista składników na opakowaniu słoiczka masła shea powinna być rozpisana w porządku od największego procentowego udziału aż do najmniejszego. W związku z tym, powinnaś sprawdzić, w jakiej kolejności wymienione są składniki. Zazwyczaj też kosmetyk powinien być opisany z uwzględnieniem % w liczbach udziału poszczególnych składników. Bądź świadoma składników, zanim zdecydujesz się na zakup kosmetyku! Im więcej Masła Shea w „maśle shea”, tym większe prawdopodobieństwo, że używając produktu, chociaż odrobinę będziesz korzystać z jego właściwości.

Oczywiście najlepiej dla Twojej skóry będzie, jeśli wybierzesz naturalne kosmetyki możliwie organiczny, pozyskany z natury, bez kolejnych modyfikacji.

Jakie rodzaje masła shea można znaleźć na rynku, według opakowań:

100% organiczne

Wg. mnie, „organiczne” oznacza „nie zmieniane w żaden sposób od momentu wytworzenia” (czy to lokalna, afrykańska manufaktura produkująca masło shaa, czy też np. ekologiczne jabłka). To tylko moja własna definicja, ale myślę, że jest uczciwa i trafna. Zatem, jeśli kupicie „ORGANICZNE” masło shea w słoiczku, a jest ono „zalane”, to znaczy, że było roztapiane i na powrót zastygło. Czy to będzie nadal „organiczne”?

Z zimnego tłoczenia

Warto wiedzieć, że masło shea produkowne jest na dwa sposoby; na zimno i tradycyjnie. Metoda na zimno staje się coraz popularniejsza, ponieważ jest szybka i o wiele tańsza – wykorzystuje się do niej prasy hydrauliczne. Panuje powszechna opinia, że takie masło jest jaśniejsze, lżejsze i ma zbliżone właściwości odżywcze jak masło produkowane tradycyjnie.

Prasa do produkcji masła shea na zimno (przykładowe zdjęcie z aliexpress)
Prasa do produkcji masła shea na zimno (przykładowe zdjęcie z aliexpress)

Masło shea tradycyjne

Takie masło nie jest tłoczone, tylko „wygotowywane”! Zmielone orzechy trafiają do naczynia, które, w relatywnie nie-za-wysokiej, ale gorącej, temperaturze, powolutku sobie oddziela oleinę od miazgi orzechowej. Tak wygląda produkcja masła shea w każdej tradycyjnej manufakturze w Ghanie i w Afryce.

Ekstracja oleiny z orzechód shea za pomocą tradycyjnej metody (zdj. www.researchgate.net)
Zdjęcie często okreslano jako „ekstracja oleiny z orzechód shea za pomocą tradycyjnej metody”. W rzeczywistości jest to jednak zabieg parzenia orzechów, aby podczas suszenia nie zaczęły kiełkować (zdj. www.researchgate.net)

Masło shea rafinowane

Masło poddane filtracji w parze wodnej w wysokiej temperaturze, aby pozbyć się charakterystycznego zapachu. Takie masło shea będzie akceptowalne dla osób, które nie znoszą organicznych kosmetyków. Niestety wiele traci na wartościach odżywczych, przede wszystkim witaminach.

Termin produkcji

Proszę zwróci uwagę, iż termin produkcji oznacza datę, kiedy został wyprodukowany końcowy produkt. Teoretycznie mogłaby to być data produkcji tegoż masła w Ghanie, ale najczęśniej nie jest. Zazwyczaj producenci podają datę konfekcjonowanie (jest to dla nich – zgodnie z przepisani EU – data produkcji). Pawdopodobnie nie są nawet w stanie określić, kiedy masło zostało wyprodukowane realnie. Może mieć nawet kilka lat i niewprawny konsument nie zuważy różnicy (masło shea nie psuje się). Masło shea DUAFE, które oferuję, zamawiam co sezon, więc jest ono zawsze świeże – mogę określić datę produkcji w miarę precyzyjnie. W Ghanie występują dwa okresy wegetatywne, w sezonie deszczowym i suchym. Pod koniec tych sezonów, dojrzałe orzechy są ręcznie zbierane i dalej przetwarzane, a następnie eksportowane przeze mnie do Polski.

Kobiety zbierające orzechy shea na sawannie
Kobiety zbierające orzechy shea na sawannie
Ciekawe? Koniecznie podziel się z innymi - warto promować zdrowy tryb życia!

Różnica między surowym masłem shea i rafinowanym

Różnica między surowym masłem shea i rafinowanym

Różnica leży w procesie, w jakim tłuszcz shea, po pozyskaniu go z orzechów, jest dalej przetwarzany.

Ręczna, tradycyjna ekstrakcja gwarantuje, że w Maśle Shea pozostanie maksymalne stężenie składników odżywczych i przede wszystkim witamin. Takie masło surowe jest następnie… zbierane z naczyń i… pakowane. I tyle.

Rafinacji natomiast, oczyszcza masło z charakterystycznego zapachu, koloru i ewentualnych nieczystości. Te nieczystości mogą znaleźć się w nie najlepszej jakości maśle, a nie wszyscy je akceptują (są to cząsteczki kurzu, pyłki, które mogą trafić do masła podczas tradycyjnej produkcji, pozostałości orzechów itp itd). Czasem w takiej skrzyni masła shea może się nawet znaleźć jakiś insekt (sam widziałem kilkukrotnie.) Rafinacja odbywa się za pomocą gorącej pary wodnej, która naraża na utratę witamin – i co za tym idzie – części wartości odżywczych. Z zalet – masło shea rafinowane staje się delikatne, kremowe w dotyku i bezzapachowe.

Aby uzmysłowić sobie różnicę między rafinatem masła i prawdziwym Masłem Shea, bardzo trafnie porównać można chleb pełnoziarnisty do białego chleba pszennego. Prawdziwe Masło Shea może być nawet i zupełnie nieoczyszczone – pełne paproszków z orzechów, powstałych podczas ich miażdżenia, ale będzie masłem najzdrowszym.

Część osób, które używają masło shea, wybierają rafinowane, ponieważ twierdzą, że z uwagi na twardość, grudki czy też niekiedy włókienka, takie masło jest nieprzyjemne w użytkowaniu. Prawda jest jednak taka, że takie „złe” masło, nie jest dobrym jakościowo masłem!
– włókienka – jak najbardziej naturalne i nie mające żadnego wpływu na samo masło – pozostają w słabo przefiltrowanym maśle,
– grudki pojawiają się w maśle, które (najprawdopodobniej przez wieloletnie magazynowanie) roztapia się i zamarza (twarde grudki). Lub też, po wyprodukowaniu, pozostaje do zastygnięcia w upale, a nie w chłodniejszej temperaturze (miękkie grudki, natychmiast roztapiają się na dłoni); takie masło będzie zastygać bardzo długi czas i w pewnym stopniu będzie się grudkować.
– twardość; czym masło shea zawiera więcej kwasów tłuszczowych nasyconych, tym będzie twardsze. Nie jest to absolutnie żadna wada, a po prostu specyfika masła shea. Masło shea jest generalnie masłem kosmetycznym twardym, ale pewne czynniki (sezon, proces ekstrakcji), mogą spowodować, że twardość produktu będzie się wahać. Masło shea DUAFE jest optymalne w użytkowaniu, relatywnie miększe niż dostępne na rynku i bardzo gładkie w teksturze

Masło, które wybrałem, jest doskonale przefiltrowane w procesie produkcji za pomocą kilkustopniowych bawełnianych filtrów – a więc tylko na zimno. Dzięki temu zachowuje swój naturalny kolor i zapach. Według mnie – bardzo przyjemny i zdecydowanie przyjemniejszy, niż inne masła shea, jakie do tej pory znałem. Powiedziałbym, że korzenno-orzechowo-woskowo-miodowo-kwiatowy.

Ciekawe? Koniecznie podziel się z innymi - warto promować zdrowy tryb życia!

Masło shea jest używane od 2000 lat!

Masło shea jest używane od 2000 lat!

Dzisiaj masło shea można znaleźć w niemal każdych produktach kosmetycznych. Zaczynając od kremów, przez żele do mycia ciała, kończąc na kremach i mydłach. „Moda” na ten składnik (a raczej produkt) rozpoczęła się jednak już bardzo dawno temu. W rzeczywistości ludzie produkowali i używali masła shea 1000 lat wcześniej niż do tej pory sądzono.

wykopaliska, gdzie znaleziono pierwsze slady zuwania masla shea
źródło: https://quod.lib.umich.edu

Odkrycie – jak donosi czasopismo Journal of Ethnobiology – zostało dokonane przez antropologów z University Oregon. Wykopaliska na stanowisku archeologicznym zwanym Kirikongo, w zachodnioafrykańskim kraju Burkina Faso, ujawniły fragmenty skorup orzechów, odkryte w pozostałościach gospodarstw domowych. Po przeanalizowaniu okazało się, że karbonizowane muszle pochodzą z czasów około 100 r. n.e. Poprzednio sądzono, że masło shea było używane od około 1100 r. n.e. Według Daphne E. Gallagher, badaczki z uniwersyteckiego wydziału antropologii, nowe odkrycie udowadnia, jak wciąż mało wiemy na temat kultury afrykańskiej.

Wykopaliska w Kirikongo rozpoczęły się na początku XXI wieku. Oprócz tego, że było to miejsce najwcześniejszej znanej produkcji masła shea, było także kiedyś rejonem w Afryce Subsaharyjskiej, gdzie hodowano pierwsze kurczaki .

lupiny orzechów shea - najlepszego kosmetyku

Dzisiaj ten produkt, tak bogaty w przeciwutleniacze i wartościowe kwasy tłuszczowe, jest eksportowany na cały świat, głównie do produkcji mydeł, płynów czy kremów. Jednak pierwsze społeczności, które go wyprodukowały, używały go prawdopodobnie jako źródła tłuszczu do przygotowywania posiłków.

Ciekawe? Koniecznie podziel się z innymi - warto promować zdrowy tryb życia!

Masło shea to najlepszy przyjaciel skóry – nawilżanie, witamina A i E

Masło shea to najlepszy przyjaciel skóry – nawilżanie, witamina A i E

100% naturalne masło shea to najlepsze, naturalne źródło witaminy A. Całkowicie zastępuje inne kremy, które reklamowane są jako kosmetyki o podobnym działaniu. Masło shea jest chyba najlepszym, empirycznie udowodnionym nawilżaczem skóry, które przy okazji wykazuje ponadprzeciętne właściwości lecznicze i kojące. Dopiero od niedawna wiedza na ten temat stała się na tyle ogólnodostępna, że Masło Shea stało się nagle bardzo popularnym kosmetykiem. Już nie tylko znajduje się gdzieś w tyle listy składników kremów, ale teraz nawet fraza „z Masłem Shea” jest używana jako slogan reklamowy. Dla przykładu niektóre odżywki do włosów nagle zmieniły kierunek, i już nie są „3 w 1”, a „ze 100% Masłem Shea Premium”.

masło shea doskonale odżywi, nawilży i zregeneruje Twoją skórę
W Afryce masła shea używa się na porządku dziennym do odżywiania, nawilżania i regenerowania skórę.

Witamina A

Witamina A w Maśle Shea jest niezwykle istotnym składnikiem, który niebagatelnie wspomaga Masło Shea w leczeniu różnych problemów skórnych takich jak przebarwienia, zmarszczki, wypryski, czy podrażnienia i zapalenia skóry. Doskonałej jakości Masło Shea ma pozytywny wpływa na leczenie alergii skóry – np. atopowe zapalenie skóry – na łagodzenie objawów po ukąszeniu insektów, leczenia poparzeń słonecznych czy nawet odmrożeń.

Nawilżanie

Właściwości nawilżające zawdzięcza obecności kilku naturalnych „nawilżaczy” w nim zawartych. Są to takie same nawilżające kwasy tłuszczowe, które występują naturalnie w naszej skórze, a produkowane są przez gruczoły łojowe, a których zazwyczaj mamy spory deficyt. Jeśli wiesz, że Twoja skóra produkuje „coś” co jej dobrze służy i co jest niezbędne do jej prawidłowego życia (w tym jędrności, zdrowego wyglądu), to rozumiesz, jakim niesamowitym nawilżaczem jest Masło Shea. Pozytywne biochemiczne i fizyczne efekty działa Masła Shea na uszkodzenia skóry sprawiają, że produkt ten jest idealnym rozwiązaniem do procesu leczenia ran i uszkodzeń. Właściwie każdy, kto używa Masła Shea, może potwierdzić, że zauważa różnicę w szybkości gojenia się obrażeń oraz w wielkości/ilości śladów po tych uszkodzenia (np. rozjaśnia i spłyca blizny).

Witamina E

Warto również tutaj wspomnieć o roli witaminy E, również zawartej w Maśle Shea. Witamina E jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywana jest też do leczenia męskiej niepłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca. (https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_E)

Zatem, jeśli witamina E zawarta w Maśle Shea jest przydatna, to jej działanie może pomóc Twojej skórze na dwa sposoby: po pierwsze, poprzez poprawienie cyrkulacji krwi w naczyniach włosowatych, co spowoduje lepsze dokrwienie i dotlenienie komórek. Po drugie, witamina E doskonale chroni skórę przed działaniem czynników środowiskowych.

Ciekawe? Koniecznie podziel się z innymi - warto promować zdrowy tryb życia!