22 powody dla których powinnaś używać czystego Masła Shea

22 powody dla których powinnaś używać czystego Masła Shea

Debre jakościowo Masło Shea zauważalnie wpływa na poprawę wielu problemów skórnych (wymienionych poniżej), na większość których zazwyczaj przepisuje się syntetyczne lekarstwa. Podczas używania tego „wielozadaniowego kremu”, najprawdopodobniej odkryjesz również inne zastosowania. Optymalny czas wymagany dla dobrych rezultatów może być różny w zależności od rodzaju problemu oraz jego zaawansowaniu. Zmarszczki ulegają widocznej redukcji po około 1 – 1,5 miesiącu stosowania Masła Shea, a z kolei przy swędzeniu ulgę przynosi ono niemal natychmiast.

Co zatem warto leczyć Masłem Shea?

1. Suchą skórę
2. Wysypkę
3. Złuszczającą się skórę po opalaniu
4. Przebarwienia (związane z wiekiem) i zmarszczki
5. Swędzenia
6. Poparzenia słoneczne
7. Podrażnienia po goleniu dla pań i panów
8. Drobne ranki, zadrapania i skaleczenia
9. Pęknięcia skóry (np. na piętach, dłoniach)
10. Zrogowaciałą skórę (np. na stopach)
11. Łuszczycę (najlepiej wraz z czarnym mydłem z owoców i orzechów)
12. Lekkie odmrożenia
13. Rozstępy podczas ciąży (należy używać od samego początku)
14. Ukąszenia owadów
15. Estetykę skóry, skóra wygląda młodziej i bardziej promieniście
16. Zmęczone mięśnie, bóle i spięcia – w masażu
17. Skutki forsownych ćwiczeń odczuwalne na wierzchnich częściach ciała
18. Alergie skórny
19. Wypryski, pryszcze, trądzik
20. Zapalenia skóry
21. Uszkodzenia i stwardnienia skóry spowodowane gorącem (przy pracy z gorącymi narzędziami, olejem itp)
22. Jest to wyjątkowy organiczny kosmetyk, ponieważ nie zatyka porów, jak wiele innych naturalnych olejów i maseł.

KTO POWINIEN UŻYWAĆ MASŁA SHEA?

Naprawdę każdy! Od niemowlęcia aż do późnej starości! W każdym domu powinien być słoiczek z doskonałej jakości Masłem Shea, nie tylko dla wyglądu ale przede wszystkim dla zdrowia. Masło Shea jest najlepszym przyjacielem skóry!

Ciekawe? Koniecznie podziel się z innymi - warto promować zdrowy tryb życia!

Moje Masło Shea stopniało! Co robić?

Masło shea stopniało. Masło shea naturalne topnieje. To naturalne.

Niska temperatura topnienia to niezwykła cecha Prawdziwego Masła Shea. W temperaturze pokojowej utrzymuje się w postaci lekko twardawego masła (prawdziwego masła!) tak, że da się go z łatwością formować, ale zachowuje swój kształt bardzo stabilnie. Natomiast, kiedy nałożymy go na skórę – temperaturę podwyższamy właściwie niewiele – ale masło niemal natychmiast rewelacyjnie rozpuszcza się do postaci lekkiego i delikatnego oleju.

Masło rozpuści się również, jeśli przechowywane będzie w gorącym pokoju, lub na słońcu w czasie gorącego lata. Nie traci wówczas niczego ze swoich wartości! Po prostu zmienia stan skupienia, więc o nic się nie martw! Po prostu włóż je do cienia, chłodu (raczej nie do lodówki), a jeśli masło znajduje się w szczelnym zamknięciu, rozhermetyzuj je (powietrze w słoiku przy zmianie temperatury kurczy się i rozpręża).

RADA: Po mocnym rozpuszczeniu się masła, oleiny mogą oddzielić się od stearyny (podobnie jak w białko oddziela się od tłuszczu podczas topienia zwykłego masła się na patelni). Wystarczy wówczas wymieszać je, przywracając gładkość Masłu Shea.

Żadna z tych czynności absolutnie nie wpływa na jakość Prawdziwego Masła Shea, na jego składniki, zawartość minerałów i witamin. Masło Shea po prostu tak „działa”. Należy tylko pamiętać, że witamina C utlenia się pod wpływem światła. Tak więc rozpuszczone masło shea – a więc przeźroczyste – utraci je szybciej, o ile będzie miało dostęp do światła.

UWAGA: Masło Shea, które przywożę, jest mechaniczne rozmiękczane po pierwszym (i jedynym) produkcyjnym zastygnięciu(*), aby było milsze w użytkowaniu i nadawało się do przepakowania. Jest to bardzo istotne, ponieważ takie masło nie musi być przetapiane, aby zostało zapakowane do szklanego słoiczka. Jeśli kupowałaś wcześniej inne masła shea, na pewno zwrócisz uwagę, że po otwarciu słoiczka wygląda jak zalany, zastygnięty (i twardawy) tłuszcz. Za wszelką cenę będę unikać takiego traktowania masła shea. Zatem Masło, które oferuję, jest pakowane na zimno. Jeśli rozpuści się, zmniejszy się nieco jego objętość i stanie się bardziej żółtawe – właśnie takie, jak typowe, wszędzie dostępne, przetapiane/lane masło shea.

(*) – Masło Shea, tradycyjnie, produkuje się na ciepło – coś takiego jak „tradycyjne/organiczne masło shea otrzymywane na zimno” to chwyt marketingowy i nie istnieje.

Ciekawe? Koniecznie podziel się z innymi - warto promować zdrowy tryb życia!

Kompozycja chemiczna (skład) masła shea

Kompozycja chemiczna (skład) masła shea

Skład / kompozycja chemiczna masła shea

UWAGA: Jest to dział, który aktualnie jest w budowie. Przygotowuję go w oparciu o artykuły z różnych portali naukowych, naukowych oraz polskiej i angielskiej wikipedii.


Skład Masła Shea (pod warunkiem, że jest nierafinowane, nierozcieńczane i nieprzetworzone) prezentuje się niezwykle ciekawie – „antybakteryjnie”, „antynowotworowo” i „antyzapalnie”.

 

Kwasy tłuszczowe
Nienasycone
Jednonienasyceniowe
Kwas oleinowy
naturalnie kwas ten występuje w tłuszczach (jest głównym składnikiem oliwy z oliwek i tranu), z których jest ekstrahowany i wykorzystywany w przemyśle tekstylnym (zapewnia on śliskość włókien). Jest używany do produkcji m.in. smarów i środków piorących. Kwas oleinowy jest także stosowany w produkcji napalmu, ponieważ wiąże się on z zawartym w tej substancji wodorotlenkiem sodu.

Wielonienasyceniowe

Są one niezbędnym elementem diety człowieka (stanowią grupę tzw. witamin F, zwane inaczej egzogennymi lub niezbędnymi kwasami tłuszczowymi), gdyż są nam potrzebne do tworzenia ważnych związków (np. prostaglandyn), a nie są syntezowane przez nasze organizmy (mogą je syntezować jedynie rośliny i niektóre zwierzęta)

Kwas α-linolenowy
jest niezbędnym składnikiem diety, gdyż nie jest syntezowany przez organizm (należy do grupy witamin F). Przedmiotem dyskusji jest, czy kwas α-linolenowy jest rzeczywiście kwasem niezbędnym (egzogennym) u człowieka.
Kwas γ-linolenowy (GLA)
Jest prekursorem prostaglandyny PGE1 – hormonalnie czynnej pochodnej kwasu arachidonowego, obdarzonej licznymi funkcjami biologicznymi. Brak GLA powoduje, że skóra staje się sucha i traci elastyczność, co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek. Niedobór ten sprawia, że naturalna odporność skóry na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych zanika, a ranki i pęknięcia naskórka trudniej się goją. Badania wykazały, ze GLA zaaplikowany bezpośrednio na skórę działa nie tylko odmładzająco, ale jest także skuteczny w profilaktyce i leczeniu różnego rodzaju nieprawidłowości, np. suchej, zaczerwienionej, podrażnionej i swędzącej skóry, egzemy, wyprysku alergicznego, trądziku, łojotokowego zapalenia skóry, niektórych przypadków łuszczycy. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas gammalinolenowy (GLA) poprawiają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych w wyniku wywierania działania antyagregacyjnego na płytki krwi i obniżenia lepkości krwi.
Kwas arachidynowy
kwas ten jest ważnym składnikiem pokarmu człowieka (nienasycone kwasy tłuszczowe znane są jako witamina F). Kwas arachidonowy wchodzi w skład fosfolipidów błon komórkowych, jest wykorzystywany również jako prekursor do syntezy eikozanoidów (prostanoidów i leukotrienów), ważnych biologicznie związków. Z kwasu arachidonowego powstają na przykład prostaglandyny, które m.in. regulują kurczliwość naczyń krwionośnych i uczestniczą w reakcjach zapalnych, oraz leukotrieny, biorące udział w reakcjach zapalnych i alergicznych.
Nasycone
Kwas stearynowy
kwas stearynowy występuje w postaci estru z gliceryną w tłuszczach zwierzęcych, a także w mniejszym stopniu w roślinnych. Jest używany do produkcji świec, kredek świecowych, mydeł, kosmetyków, leków oraz do zmiękczania gumy.
Kwas palmitynowy
jest składnikiem tłuszczów roślinnych (głównie w oleju palmowym – stąd nazwa) i zwierzęcych. Jego sole: sodowa (palmitynian sodu) i potasowa (palmitynian potasu) są surowcami w przemyśle, stosowanymi do produkcji mydeł.

Fitosterole

Organiczne związki chemiczne należące do steroidów. Bardzo duża część hormonów, które pełnią funkcję regulującą, jest sterolami. Występujące powszechnie sterole roślinne wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, hamują procesy alergiczne oraz immunologiczne, zapobiegają rozwojowi chorób, takich jak stwardnienie rozsiane, reumatyzm, toczeń. Ponadto, pomagają w procesach zapalnych, zmniejszając poziom odczuwanego bólu. Sterole roślinne poprawiają działanie układu odpornościowego. Fitosterole posiadają właściwości przeciwzakrzepowe. Wysokie dawki fitosteroli wykazują działanie estrogenne, przez co zmniejszają u kobiet objawy menopauzy, tj. uderzenia gorąca, czy nadmierne pocenie się. Ponadto sterole roślinne hamują produkcję wolnych rodników, których nadmiar przyspiesza starzenie się organizmu oraz jest przyczyną wielu chorób. W licznych badaniach wykazano, że spożywanie fitosteroli poprawia samopoczucie, chroniąc przed depresją, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ponadto zwiększają wydolność fizyczną, dlatego polecane są osobom uprawiającym sporty oraz pracującym fizycznie.

Kampesterol
Uważa się, że ma działanie antyzapalne. Stwierdzono, że hamuje rozwój zapalenia stawów, spowodowanych degradacją chrząstki. Jako steroid, jest prekursorem sterydu anabolicznego boldenonu. Jest on powszechnie stosowany w medycynie weterynaryjnej w celu wywołania wzrostu bydła, ale jest również jednym z najczęściej wykorzystywanych sterydów anabolicznych w sporcie. Badania na zwierzętach wykazały, że kampesterol i inne fitosterole mogą zmniejszać skutki miażdżycy. Nie przeprowadzono jednak jeszcze odpowiednich badań laboratoryjnych, które udowodniły liczne korzyści, takie jak zmniejszenie objawów miażdżycy, choroby serca.
Stigmasterol
Jast prekursorem progesteronu, cennego hormonu, który odgrywa ważną rolę fizjologiczną w mechanizmach regulacji i odbudowy tkanki związanych z działaniem estrogenu. Oddziałuje również jako związek pośredni w biosyntezie androgenów, estrogenów oraz kortykosteroidów. Jest także używany jako prekursor witaminy D3. Firma Upjohn używa stigmasterolu jako materiału wyjściowego do produkcji surowego kortyzonu. Badania wykazały, że może być przydatny w profilaktyce pewnych nowotworów, w tym raka jajnika, piersi, prostaty czy okrężnicy. Badania laboratoryjne na zwierzętach wykazały, że w ciągu 6 tygodni testów, stigmasterol, zmniejszył absorpcję cholesterolu o 23% i sitosterolu o 30%. Wykazano, że również działa przeciwzapalnie i hamuje degenerację chrząstki, spowodowanej przez zapalenie kości i stawów. Jest również silnym przeciwutleniaczem, posiada właściwości antyhipoglikemiczne (niedocukrzenie) i reguluje pracę tarczycy.
β-sitosterol
Obniża poziom cholesterolu we krwi i jest czasami stosowany w leczeniu hipercholesterolemii. Spożywany, hamuje wchłanianie cholesterolu w jelitach, ponieważ struktura β-sitosterolu jest bardzo podobna do struktury z cholesterolu. β-sitosterol zastępuje więc cholesterol pokarmowy i powoduje mniejsze wchłanianie cholesterolu w organizmie, obniża poziomu LDL (tzw. złego cholesterolu) i całkowitego cholesterolu w surowicy. Badania wykazują, że β-sitosterolu w połączeniu z wyciągiem z owoców palmy sabałowej, dziękczynnie wpływa na wypadanie włosów u mężczyzn. W Europie, β-sitosterol stosuje się w terapiach ziołowych, szczególnie przy łagodnym rozroście gruczołu krokowego (prostaty).
α-spinosterol
Bierze udział w różnych procesach biologicznych. W testach przeprowadzonych na myszach okazał się skuteczny w regulowaniu aktywności antyutleniaczy oraz jako element przeciwzapalny. Spinasterol powoduje wzrost odporności komórek na procesy utleniania spowodowane caused by the glutamate-induced cytotoxicity by extracellular signal-regulated kinase (ERK) pathway-dependent expression of HO-1. Ponadto, wpływając na lipolisacharydy (endotoksyny stanowiące składnik osłony komórkowej bakterii Gram-ujemnych i cyjanobakterii), tłumi stany zapalne spowodowane przez nie. Tłumi również produkcję Spinasterol also suppressed the production of nitric oxide (NO), prostaglandin E2 (PGE2), tumor necrosis factor-α (TNF-α), and interleukin-1β (IL-1β) through extracellular signal-regulated kinase (ERK) pathway-dependent expression of HO-1. Wyniki badań sugerują, że spinasterol ma potencjał terapeutyczny wobec chorób neurodegeneracyjnych, które są powodowane przez czynniki utleniające (oxidative stress) oraz neurozapalne (neuroinflammation).

Terpeny

Nazwa terpeny wywodzi się od terpentyny. Terpentyna, będąca składnikiem żywic drzew iglastych, jest lepkim, przyjemnie pachnącym balsamem. Terpentyna zawiera kwasy żywiczne i węglowodory, które są określane mianem terpenów. Drewno drzew iglastych, drzewa balsamiczne, owoce cytrusowe, lawenda, mięta, fiołki i wiele więcej roślin i ich części, są znane ze względu na swój przyjemny zapach, korzenny smak lub wykazywania charakterystycznych właściwości farmakologicznych. Właściwości te są kształtowane głównie przez terpeny. Ekstrakty i destylaty, znane jako olejki eteryczne są wykorzystywane przy produkcji perfum, aromatów spożywczych i leków pochodzenia roślinnego.

triterpeny
Cykloartenol
Organiczny związek chemiczny będący terpenem z podgrupy triterpenów. Jest izomerem lanosterolu. Fotosyntetyzujące rośliny wykorzystują go w cyklu produkcji steroidów.
Kwasy karboksylowe
Kwas cynamonowy
Jest stosowany w kosmetyce i medycynie jako środek przeciwbakteryjny. Kwas cynamonowy i jego pochodne zawierające ugrupowania estrowe, bądź karboksylowe są wykorzystywane jako istotne składniki substancji aromatycznych, perfum, wyrobu syntetycznego indygo i farmaceutyków. Kwas cynamonowy może działać jako filtr optyczny lub dezaktywować cząsteczki, które zostały wzbudzone przez światło w celu ochrony polimerów i substancji organicznych. W kosmetyce cynamoniany są używane jako środki przeciwsłoneczne do ochrony skóry przeciw promieniowaniem UV-A i UV-B.

Dobre jakościowo Masło Shea zawiera 7-12% substancji niezmydlających. Co to oznacza?

Do produkcji mydła używa się tłuszczu oraz alkali (np. ług sodowy). Podczas procesu, większość tłuszczu ulega saponifikacji, czyli „przekształca się” w glicerynę. 7-12% oznacza, że taka ilość substancji nie podda się temu procesowi, a więc pozostanie w mydle. Jest to bardzo dobry wynik świadczący o tym, że wiele z substancji zawartych w maśle shea może nie występować w kosmetykach produkowanych z masła shea.

Masło Shea należy wypróbować ostrożnie, jeśli się posiada uczulenie na orzechy lub lateks.

————————————————————————————-

Pozostałe składniki (na razie nie znalazłem żadnych „laickich” publikacji na ich temat):

lupeol – Lupeol has a complex pharmacology in humans, displaying antiprotozoal, antimicrobial, antiinflammatory, antitumor and chemopreventive properties.[4] One study has also found some activity as a Dipeptidyl peptidase-4 inhibitor and prolyl oligopeptidase inhibitor at high concentrations (in the millimolar range).[5]

alfa i beta-amaryna –

Parkeol – Also known as: 1,2,4-Trimethylnaphthalene, Naphthalene, 1,2,4-trimethyl-, 2717-42-2, 28032-52-2, EINECS 220-313-8, AC1L2PTY, AC1Q1IHB, Ambap2717-42-2
Molecular Formula: C13H14 Molecular Weight: 170.25026 InChIKey: JCNGSJUYPCVGAM-UHFFFAOYSA-N

—————————————————————————————————————

NATURALNY kosmetyk nie może w swoim składzie zawierać: żadnych parabenów- Methyl, Ethyl Propyl i Butyl Parabens, propylen glicoli, innych glicoli też np.
butylen.. Mineral oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum liquidum
Olej mineralny, parafina, olej parafinowy – olej mineralny- pochodne
ropy naftowej, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate,
Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Myreth Sulfate, Laurylosiarczany sodu
Sodium Lauryl Sulfate = SLS, Sodium Laureth Sulfate = SLES,
zadnych PEG! itp.. lista długa.

Ciekawe? Koniecznie podziel się z innymi - warto promować zdrowy tryb życia!