Czym jest Masło Shea?

Masło Shea jest pozyskiwane tylko i wyłącznie z tropikalnej części Afryki. Jest wytwarzane z orzechów drzewa Masłosza, zwanego Shea-Karite, który daje owoce dopiero po około 15 latach, a jeśli chcemy pozyskać najwyższej jakości orzechy, maksymalnie bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, czekać należy nawet i 30 lat. To właśnie te kwasy dają Masłu Shea niesamowite właściwości lecznicze, znacznie przewyższające właściwości masła kakaowego czy też innych tłuszczów roślinnych.

Masło Shea ma stałą konsystencję, podobną do naszego masła, i utrzymuje się z powodzeniem w temperaturze pokojowej, jednak po nałożeniu na skórę, bardzo szybko topnieje na niej do formy oleju. Takie właśnie masło to Nierafinowane Masło Shea, lub Surowe Masło Shea. Takie też właśnie masło, jedyne prawdziwe, oferuję. Generalnie, jako że Masło Shea jest produktem organicznym i w 100% naturalnym, jego kolor, zapach i jakość różni się, w zależności od rejonów, z którego pochodzi. Na tej stronie oferuję Państwu masło z północnych rejonów Ghany – ponieważ osobiście preferuję właśnie to.

IMG_9879

Większość Masła Shea pochodzi z zachodniej Afryki, chociaż na rynku pojawia się też masło o jaśniejszym kolorze, pochodzące z Afryki wschodniej.

Ciekawe? Koniecznie podziel się z innymi - warto promować zdrowy tryb życia!