Jaki termin ważności ma tak naprawdę Masło Shea?

Prawdziwe Masło Shea nie ma terminu przydatności!
Organiczne Masło Shea NIE PSUJE SIĘ. Nigdy.
A to dzięki kwasowi cynamonowemu, które jest ważnym antybakteryjnym składnikiem masła shea.

Aby zachować maksymalne właściwości odżywcze, dobrze jest przechowywać je w chłodnym miejscu. Chłodnym… w kontekście Afryki!  U nas to po prostu normalna temperatura pokojowa.

Jeśli widzą Państwo na opakowaniu termin przydatności, jest to po prostu wymóg prawny. Producenci gotowego produktu masła shea do dystrybucji w Unii Europejskiej nie mają obowiązku informowania o dacie realnej produkcji. Prawie na pewno sami jej nie znają – skąd mieliby znać datę produkcji w Ghańskich manufakturach, położonych na granicy sawanny? Mogę najwyżej zakładać, że zostało wyprodukowane w tym samym roku, w którym je otrzymali. Ale może równie dobrze być i z poprzedniego sezonu. Mają natomiast obowiązek informować o dacie produkcji gotowego produktu do sprzedaży, a więc datę produkcji gotowego kosmetyku.

Może więc zdarzyć się, że masło dopiero po pół roku od daty produkcji zostanie wyeksportowane do Europy, tam przeleży na magazynie 2 lata, a następnie zostanie zakupione (o ile dopuszczone do obrotu po wykonaniu badań laboratoryjnych) i konfekcjonowane, a następnie sprzedane z datą produkcji „teraz„. A tak naprawdę będzie miało 2 i pół roku.

Czy coś złego dzieje się z takim masłem? I tak i nie.
NIE: Masło będzie nadał wykazywało dobre właściwości nawilżające i regenerujące, ponieważ nie psuje się.
TAK: Jeśli będzie zamarzane i rozmarzane (co jest standardem przy magazynowaniu masła shea w naszym klimacie) to pojawią się nieestetyczne grudki. Będzie trzeba je przetopić. A przez to będzie najprawdopodobniej wystawione na światło słonecznie i witaminy utlenią się. A w zbyt wysokiej temperaturze i nieumiejętnym topieniu, kwasy tłuszczowe mogą również się poddać się procesowi oksydacji (utleniania).

Ciekawe? Koniecznie podziel się z innymi - warto promować zdrowy tryb życia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.