Moje Masło Shea stopniało! Co robić?

Niska temperatura topnienia to niezwykła cecha Prawdziwego Masła Shea. W temperaturze pokojowej utrzymuje się w postaci lekko twardawego masła (prawdziwego masła!) tak, że da się go z łatwością formować, ale zachowuje swój kształt bardzo stabilnie. Natomiast, kiedy nałożymy go na skórę – temperaturę podwyższamy właściwie niewiele – masło niemal natychmiast rewelacyjnie rozpuszcza się do postaci lekkiego i delikatnego oleju.

Masło może rozpuścić się również, jeśli przechowywane będzie w gorącym pokoju, lub na wierzchu w gorące lato. Nie traci wówczas niczego ze swoich wartości! Po prostu zmienia stan skupienia, więc o nic się nie martw! Po prostu włóż je do cienia, chłodu lub lodówki, a jeśli masło znajduje się w szczelnym zamknięciu, rozhermetyzuj je (powietrze w słoiku przy zmianie temperatury kurczy się i rozpręża).

RADA: Po mocnym rozpuszczeniu się masła, oleiny mogą oddzielić się od stearyny (podobnie jak w naszym maśle podczas jego topienia się na patelni). Wystarczy wówczas wymieszać je, przywracając gładkość Masła Shea.

Żadna z tych czynności absolutnie nie wpływa na jakość Prawdziwego Masła Shea, na jego składniki, zawartość minerałów i witamin. Masło Shea po prostu tak „działa”.

UWAGA: Masło Shea, które przywożę, jest mechaniczne „rozbijane” po pierwszym (i jedynym) poprodukcyjnym zastygnięciu(*), aby było milsze w użytkowaniu i nadawało się do przepakowania. Jest to bardzo istotne, ponieważ takie masło nie musi być przetapiane, aby zostało zapakowane do szklanego słoiczka. Jeśli kupowałaś wcześniej inne masła shea, na pewno zwrócisz uwagę, że po otwarciu słoiczka wygląda jak zalany, zastygnięty (i twardawy) tłuszcz. Za wszelką cenę będę unikać takiego traktowania masła shea. Zatem Masło, które oferuję, jest pakowane na zimno. Jeśli rozpuści się, zmniejszy się nieco jego objętość i stanie się bardziej żółtawe – właśnie takie, jak typowe, wszędzie dostępne, przetapiane/lane masło shea.

(*) – Masło Shea, tradycyjnie, produkuje się na gorąco – coś takiego jak „tradycyjne/organiczne masło shea otrzymywane na zimno” to chwyt marketingowy, kłamstwo i nic więcej.

Ciekawe? Koniecznie podziel się z innymi - warto promować zdrowy tryb życia!