Moje Masło Shea stopniało! Co robić?

Niska temperatura topnienia to niezwykła cecha Prawdziwego Masła Shea. W temperaturze pokojowej utrzymuje się w postaci lekko twardawego masła (prawdziwego masła!) tak, że da się go z łatwością formować, ale zachowuje swój kształt bardzo stabilnie. Natomiast, kiedy nałożymy go na skórę – temperaturę podwyższamy właściwie niewiele – ale masło niemal natychmiast rewelacyjnie rozpuszcza się do postaci lekkiego i delikatnego oleju.

Masło rozpuści się również, jeśli przechowywane będzie w gorącym pokoju, lub na słońcu w czasie gorącego lata. Nie traci wówczas niczego ze swoich wartości! Po prostu zmienia stan skupienia, więc o nic się nie martw! Po prostu włóż je do cienia, chłodu (raczej nie do lodówki), a jeśli masło znajduje się w szczelnym zamknięciu, rozhermetyzuj je (powietrze w słoiku przy zmianie temperatury kurczy się i rozpręża).

RADA: Po mocnym rozpuszczeniu się masła, oleiny mogą oddzielić się od stearyny (podobnie jak w białko oddziela się od tłuszczu podczas topienia zwykłego masła się na patelni). Wystarczy wówczas wymieszać je, przywracając gładkość Masłu Shea.

Żadna z tych czynności absolutnie nie wpływa na jakość Prawdziwego Masła Shea, na jego składniki, zawartość minerałów i witamin. Masło Shea po prostu tak „działa”. Należy tylko pamiętać, że witamina C utlenia się pod wpływem światła. Tak więc rozpuszczone masło shea – a więc przeźroczyste – utraci je szybciej, o ile będzie miało dostęp do światła.

UWAGA: Masło Shea, które przywożę, jest mechaniczne rozmiękczane po pierwszym (i jedynym) produkcyjnym zastygnięciu(*), aby było milsze w użytkowaniu i nadawało się do przepakowania. Jest to bardzo istotne, ponieważ takie masło nie musi być przetapiane, aby zostało zapakowane do szklanego słoiczka. Jeśli kupowałaś wcześniej inne masła shea, na pewno zwrócisz uwagę, że po otwarciu słoiczka wygląda jak zalany, zastygnięty (i twardawy) tłuszcz. Za wszelką cenę będę unikać takiego traktowania masła shea. Zatem Masło, które oferuję, jest pakowane na zimno. Jeśli rozpuści się, zmniejszy się nieco jego objętość i stanie się bardziej żółtawe – właśnie takie, jak typowe, wszędzie dostępne, przetapiane/lane masło shea.

(*) – Masło Shea, tradycyjnie, produkuje się na ciepło – coś takiego jak „tradycyjne/organiczne masło shea otrzymywane na zimno” to chwyt marketingowy i nie istnieje.

Ciekawe? Koniecznie podziel się z innymi - warto promować zdrowy tryb życia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.