Różnica między surowym masłem shea i rafinowanym

Różnica leży w procesie, w jakim tłuszcz shea, po pozyskaniu go z orzechów, jest dalej przetwarzany.

Ręczna, tradycyjna ekstrakcja gwarantuje, że w Maśle Shea pozostanie maksymalne stężenie składników odżywczych i przede wszystkim witamin. Takie masło surowe jest następnie… zbierane z naczyń i… pakowane. I tyle.

Rafinacji natomiast, oczyszcza masło z charakterystycznego zapachu, koloru i ewentualnych nieczystości. Te nieczystości mogą znaleźć się w nie najlepszej jakości maśle, a nie wszyscy je akceptują (są to cząsteczki kurzu, pyłki, które mogą trafić do masła podczas tradycyjnej produkcji, pozostałości orzechów itp itd). Czasem w takiej skrzyni masła shea może się nawet znaleźć jakiś insekt (sam widziałem kilkukrotnie.) Rafinacja odbywa się za pomocą gorącej pary wodnej, która naraża na utratę witamin – i co za tym idzie – części wartości odżywczych. Z zalet – masło shea rafinowane staje się delikatne, kremowe w dotyku i bezzapachowe.

Aby uzmysłowić sobie różnicę między rafinatem masła i prawdziwym Masłem Shea, bardzo trafnie porównać można chleb pełnoziarnisty do białego chleba pszennego. Prawdziwe Masło Shea może być nawet i zupełnie nieoczyszczone – pełne paproszków z orzechów, powstałych podczas ich miażdżenia, ale będzie masłem najzdrowszym.

Część osób, które używają masło shea, wybierają rafinowane, ponieważ twierdzą, że z uwagi na twardość, grudki czy też niekiedy włókienka, takie masło jest nieprzyjemne w użytkowaniu. Prawda jest jednak taka, że takie „złe” masło, nie jest dobrym jakościowo masłem!
– włókienka – jak najbardziej naturalne i nie mające żadnego wpływu na samo masło – pozostają w słabo przefiltrowanym maśle,
– grudki pojawiają się w maśle, które (najprawdopodobniej przez wieloletnie magazynowanie) roztapia się i zamarza (twarde grudki). Lub też, po wyprodukowaniu, pozostaje do zastygnięcia w upale, a nie w chłodniejszej temperaturze (miękkie grudki, natychmiast roztapiają się na dłoni); takie masło będzie zastygać bardzo długi czas i w pewnym stopniu będzie się grudkować.
– twardość; czym masło shea zawiera więcej kwasów tłuszczowych nasyconych, tym będzie twardsze. Nie jest to absolutnie żadna wada, a po prostu specyfika masła shea. Masło shea jest generalnie masłem kosmetycznym twardym, ale pewne czynniki (sezon, proces ekstrakcji), mogą spowodować, że twardość produktu będzie się wahać. Masło shea DUAFE jest optymalne w użytkowaniu, relatywnie miększe niż dostępne na rynku i bardzo gładkie w teksturze

Masło, które wybrałem, jest doskonale przefiltrowane w procesie produkcji za pomocą kilkustopniowych bawełnianych filtrów – a więc tylko na zimno. Dzięki temu zachowuje swój naturalny kolor i zapach. Według mnie – bardzo przyjemny i zdecydowanie przyjemniejszy, niż inne masła shea, jakie do tej pory znałem. Powiedziałbym, że korzenno-orzechowo-woskowo-miodowo-kwiatowy.

Ciekawe? Koniecznie podziel się z innymi - warto promować zdrowy tryb życia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.