Czego mogę dowiedzieć się z opakowania Masła Shea?

Lista składników na opakowaniu słoiczka masła shea powinna być rozpisana w porządku od największego procentowego udziału aż do najmniejszego. W związku z tym, powinnaś sprawdzić, w jakiej kolejności wymienione są składniki. Zazwyczaj też kosmetyk powinien być opisany z uwzględnieniem % w liczbach udziału poszczególnych składników. Bądź świadoma składników, zanim zdecydujesz się na zakup kosmetyku! Im więcej Masła Shea w „maśle shea”, tym większe prawdopodobieństwo, że używając produktu, chociaż odrobinę będziesz korzystać z jego właściwości.

Oczywiście najlepiej dla Twojej skóry będzie, jeśli wybierzesz naturalne kosmetyki możliwie organiczny, pozyskany z natury, bez kolejnych modyfikacji.

Jakie rodzaje masła shea można znaleźć na rynku, według opakowań:

100% organiczne

Wg. mnie, „organiczne” oznacza „nie zmieniane w żaden sposób od momentu wytworzenia” (czy to lokalna, afrykańska manufaktura produkująca masło shaa, czy też np. ekologiczne jabłka). To tylko moja własna definicja, ale myślę, że jest uczciwa i trafna. Zatem, jeśli kupicie „ORGANICZNE” masło shea w słoiczku, a jest ono „zalane”, to znaczy, że było roztapiane i na powrót zastygło. Czy to będzie nadal „organiczne”?

Z zimnego tłoczenia

Warto wiedzieć, że masło shea produkowne jest na dwa sposoby; na zimno i tradycyjnie. Metoda na zimno staje się coraz popularniejsza, ponieważ jest szybka i o wiele tańsza – wykorzystuje się do niej prasy hydrauliczne. Panuje powszechna opinia, że takie masło jest jaśniejsze, lżejsze i ma zbliżone właściwości odżywcze jak masło produkowane tradycyjnie.

Prasa do produkcji masła shea na zimno (przykładowe zdjęcie z aliexpress)
Prasa do produkcji masła shea na zimno (przykładowe zdjęcie z aliexpress)

Masło shea tradycyjne

Takie masło nie jest tłoczone, tylko „wygotowywane”! Zmielone orzechy trafiają do naczynia, które, w relatywnie nie-za-wysokiej, ale gorącej, temperaturze, powolutku sobie oddziela oleinę od miazgi orzechowej. Tak wygląda produkcja masła shea w każdej tradycyjnej manufakturze w Ghanie i w Afryce.

Ekstracja oleiny z orzechód shea za pomocą tradycyjnej metody (zdj. www.researchgate.net)
Zdjęcie często okreslano jako „ekstracja oleiny z orzechód shea za pomocą tradycyjnej metody”. W rzeczywistości jest to jednak zabieg parzenia orzechów, aby podczas suszenia nie zaczęły kiełkować (zdj. www.researchgate.net)

Masło shea rafinowane

Masło poddane filtracji w parze wodnej w wysokiej temperaturze, aby pozbyć się charakterystycznego zapachu. Takie masło shea będzie akceptowalne dla osób, które nie znoszą organicznych kosmetyków. Niestety wiele traci na wartościach odżywczych, przede wszystkim witaminach.

Termin produkcji

Proszę zwróci uwagę, iż termin produkcji oznacza datę, kiedy został wyprodukowany końcowy produkt. Teoretycznie mogłaby to być data produkcji tegoż masła w Ghanie, ale najczęśniej nie jest. Zazwyczaj producenci podają datę konfekcjonowanie (jest to dla nich – zgodnie z przepisani EU – data produkcji). Pawdopodobnie nie są nawet w stanie określić, kiedy masło zostało wyprodukowane realnie. Może mieć nawet kilka lat i niewprawny konsument nie zuważy różnicy (masło shea nie psuje się). Masło shea DUAFE, które oferuję, zamawiam co sezon, więc jest ono zawsze świeże – mogę określić datę produkcji w miarę precyzyjnie. W Ghanie występują dwa okresy wegetatywne, w sezonie deszczowym i suchym. Pod koniec tych sezonów, dojrzałe orzechy są ręcznie zbierane i dalej przetwarzane, a następnie eksportowane przeze mnie do Polski.

Kobiety zbierające orzechy shea na sawannie
Kobiety zbierające orzechy shea na sawannie
Ciekawe? Koniecznie podziel się z innymi - warto promować zdrowy tryb życia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.